U bent hier

Larissa Zegveld: Een nieuwe aanpak op een solide basis

21 februari 2017

De overheid verandert traag en dreigt daarmee de aansluiting op de samenleving te verliezen. Een nieuwe aanpak is nodig, schrijft Larissa Zegveld, directeur KING, in haar nieuwe blog op iBestuur.

Ze refereert in haar blog aan het boek van Rob Meijer, ‘Terug naar de Toekomst’, over de geschiedenis van het informatie- en automatiseringsbeleid van de Nederlandse overheid tussen 1985 en 2015. ‘Ik herken heel veel van zijn conclusies. Twee grote lijnen springen er wat mij betreft uit: de overheid heeft moeite om snel op technologische ontwikkelingen aan te sluiten èn lijkt niet in staat om eenmaal begonnen ontwikkelingen goed af te ronden’, schrijft ze.

Ze noemt de ‘bestuurlijke drukte’ die is ontstaan rond onderdelen van de GDI. Zoals de Berichtenbox: ‘Wijs één verantwoordelijke partij aan die ervoor gaat zorgen dat een basisvoorziening, zoals de Berichtenbox, wordt voltooid. Dan hoeft de rest zich er niet meer mee te bemoeien. Doe dat met alle onderdelen van de GDI en zorg ervoor dat de basis daarmee op orde komt.’ Als die basis op orde is, dan kan de overheid haar dienstverlening en bedrijfsvoering moderniseren. Dat mag sneller en anders, stelt ze: ‘Uit het boek van Rob Meijer blijkt dat overheid maar moeizaam aansluiting vindt bij technologische ontwikkelingen. Dat herken ik: de ontwikkelingen gaan zo snel dat we als overheid permanent achterlopen. Dat moet anders en dat kan anders, als we op een andere manier gaan werken.’ Op een manier die de overheid vooral in staat stelt om snel op veranderingen te reageren: ‘Dat we leren te duiden welke gevolgen technologie op ons werk èn op de maatschappij kan hebben. Dat we als het ware een klimaat scheppen waarin de overheid continu kan anticiperen op wat er in de samenleving gebeurt. Dat gaat veel meer om mensen en om cultuur dan om technologie.’

‘Deze tijd vraagt om een andere manier van werken, die de overheid in staat stelt om veel sneller op veranderende eisen in de samenleving in te spelen, op alle domeinen en taken: van dienstverlening tot handhaving. Ik zie dat wel gebeuren, want we zullen wel moeten. Anders verliezen we als overheid echt de aansluiting bij de samenleving. Hopelijk gaan de ontwikkelingen in de komende dertig jaar een stuk sneller dan in de dertig jaren die Rob Meijer voor zijn boek bestudeerde’, besluit ze.

Het hele blog leest u op iBestuur.