Volg deze week de VNG-delegatie op de Smart City Expo in Barcelona

13 november 2017

“Burgers zijn meer dan ooit bereid om mee te denken en mee te werken aan het verzamelen van data”, dat was een van de opmerkelijke punten die Mara Balestrini, CEO van @Ideas for Change voorhield aan de Nederlandse Delegatie voor de Smart City Expo in Barcelona. Ook VNG neemt deel aan de delegatie.

Op maandag 13 november 2017 opende Matthijs van Bonzel, de Nederlandse Ambassadeur in Spanje, de Smart City World Innovation conferentie voor de Nederlanders. Op deze dag informeren de Nederlandse deelnemers van overheden en bedrijven elkaar over de stappen die zij hebben gezet om de Smart City strategie tot een succes te maken. Ook Jordi Puigneró, staatssecretaris voor Telecommunicatie, Cybersecurity en Digital Society van de Catalaanse regering, onderstreepte met zijn speech het belang van het hebben van een smart city strategie tussen steden onderling. De Nederlandse Smart City beweging is momenteel aan de slag met een update van de Nationale Smart City Strategie die op 25 januari van dit jaar aan premier Rutte is aangeboden.

Mara Balestrini gaf diverse voorbeelden van projecten waarin haar bedrijf burgers heeft geholpen om data te verzamelen om zo problemen aan te tonen, zoals bijvoorbeeld schimmel en vocht in woningen en geluidsoverlast door uitgaand publiek. Met sensordata zijn inwoners niet slechts burgers met een mening, maar inwoners met data als bagage om een issue aan te kaarten. De komende dagen lopen VNG, VNG International en VNG Realisatie rond op de Smart City World Expo en het Holland Paviljoen om goede voorbeelden voor de Nederlandse gemeenten op te halen. Je kunt de komende week onze blogs en vlogs volgen via het KING LinkedIn account en via Twitter @KINGgemeenten.